Halfmodel

Van elke boot, waarvan de lijnentekening beschikbaar is, kan een halfmodel gemaakt worden. Hieronder zal ik u uitleg geven omtrent een halfmodel en een lijnentekening.

Wat is een halfmodel?

Een halfmodel is een driedimensionaal model van één zijde van de romp van het schip. Het halfmodel geeft een goed beeld van de vorm van de romp, in het bijzonder van het onderwatergedeelte.

“When is half of something worth more than the whole thing? It’s when that half is the model of a ship, mounted on a backboard, where the history of the ship is recorded.”

Doel van een halfmodel

Als een scheepsbouwmeester in de 16-de eeuw de opdracht kreeg om een Oost-Indiëvaarder te bouwen, wist hij uit zijn ervaring hoe de optimale vorm van zo’n schip moest zijn. Hij begon echter niet zomaar met een kielbalk en wat spanten op te zetten. Hij bouwde eerst een model van de romp. Eén helft was vanzelfsprekend voldoende. Hij kon dan letterlijk met zijn eigen handen de romp de optimale vorm geven.

Zo ontstond een zgn. halfmodel van het schip. Pas als hij tevreden was, werden de maten van het halfmodel op tekening gezet en ontstond het lijnenplan. Met behulp daarvan werden de afmetingen opgeschaald naar ware grootte ten behoeve van de bouw van het echte schip. Het halfmodel werd overdwars bij elke spant doorgezaagd en deze “spanten” werden vervolgens op de zgn. uitslagzolder vergroot (uitgeslagen), om de ware vorm van elke spant te bepalen. De bouw kon beginnen: kielbalk, voor- en achtersteven en de spanten. Dan “alleen” nog maar de (huid-)gangen aan de buitenzijde erbij en de romp was gereed!

jk                     jk                   

Scheepsbouwmeester                                                   “Spanten”                                       Uitslagzolder

 

jk
Lijnenplan Botter
jk
Lijnenplan Finn

 

 

 

 

 

 

jk                           jk      

 

Computermodel van de romp

jk                             

 

 

 

 

 

Tegenwoordig kan de ”scheepsbouwmeester” het ontwerp van zijn schip met behulp van een computer maken. Hij kan zelfs plaatselijk materiaal toevoegen, terwijl voor de vroeger -schavende- bouwmeester gold: “Eraf is eraf!”